100 TOP Real Time asp dotnet(ASP.Net) Multiple choice Questions pdf

Read the most frequently asked 100 top ASP dotnet multiple choice questions and answers for freshers and experienced job interview questions pdf

ASP Dotnet Objective type Questions and Answers List


1. Choose the form in which Postback occur
A. HTMLForms
B. Webforms
C. Winforms
Ans: Webforms

2. Web.config file is used…
A. Configures the time that the server-side codebehind module is called
B. To store the global information and variable definitions for the application
C. To configure the web server
D. To configure the web browser
Ans: To store the global information and variable definitions for the application

3. Which of the following object is not an ASP component?
A. LinkCounter
B. Counter
C. AdRotator
D. File Access
Ans: LinkCounter

4. The first event triggers in an aspx page is.
A. Page_Init()
B. Page_Load()
C. Page_click()
Ans: Page_Init()

5. Difference between Response.Write() andResponse.Output.Write().
A. Response.Output.Write() allows you to buffer output
B. Response.Output.Write() allows you to write formatted output
C. Response.Output.Write() allows you to flush output
D. Response.Output.Write() allows you to stream output
Ans: Response.Output.Write() allows you to write formatted output

6. Which of the following method must be overridden in a custom control?
A. The Paint() method
B. The Control_Build() method
C. The default constructor
D. The Render() method
Ans: The Render() method

7. How do we create a FileSystemObject?
A. Server.CreateObject(“Scripting.FileSystemObject”)
B. Create(“FileSystemObject”)
C. Create Object:”Scripting.FileSystemObject”
D. Server.CreateObject(“FileSystemObject”)
Ans: Server.CreateObject(“Scripting.FileSystemObject”)

8. Which of the following tool is used to manage the GAC?
A. RegSvr.exe
B. GacUtil.exe
C. GacSvr32.exe
D. GacMgr.exe
Ans: GacUtil.exe

9. What class does the ASP.NET Web Form class inherit from by default?
A. System.Web.UI.Page
B. System.Web.UI.Form
C. System.Web.GUI.Page
D. System.Web.Form
Ans: System.Web.UI.Page

10. We can manage states in asp.net application using
A. Session Objects
B. Application Objects
C. Viewstate
D. All of the above
Ans: All of the above

11. Attribute must be set on a validator control for the validation to work.
A. ControlToValidate
B. ControlToBind
C. ValidateControl
D. Validate
Ans: ControlToValidate

12. Caching type supported by ASP.Net
A. Output Caching
B. DataCaching
C. a and b
D. none of the above
Ans: a and b

13. What is used to validate complex string patterns like an e-mail address?
A. Extended expressions
B. Basic expressions
C. Regular expressions
D. Irregular expressions
Ans: Regular expressions

14. File extension used for ASP.NET files.
A. .Web
B. .ASP
C. .ASPX
D. None of the above
Ans: .ASP

15. An alternative way of displaying text on web page using
A. asp:label
B. asp:listitem
C. asp:button
Ans: asp:label

16. Why is Global.asax is used?
A. Declare Global variables
B. Implement application and session level events
C. No use
Ans: Implement application and session level events

17. Which of the following is not a member of ADODBCommand object?
A. ExecuteScalar
B. ExecuteStream
C. Open
D. ExecuteReader
Ans: Open

18. Which DLL translate XML to SQL in IIS?
A. SQLISAPI.dll
B. SQLXML.dll
C. LISXML.dll
D. SQLIIS.dll
Ans: SQLISAPI.dll

19. Default Session data is stored in ASP.Net.
A. StateServer
B. Session Object
C. InProcess
D. all of the above
Ans: InProcess

20. Default scripting language in ASP.
A. EcmaScript
B. VBScript
C. PERL
D. JavaScript
Ans: VBScript

21. How do you get information from a form that is submitted using the “post” method?
A. Request.QueryString
B. Request.Form
C. Response.write
D. Response.writeln
Ans: Request.Form

22. Which object can help you maintain data across users?
A. Application object
B. Session object
C. Response object
D. Server object
Ans: Application object

23. Which of the following ASP.NET object encapsulates the state of the client?
A. Session object
B. Application object
C. Response object
D. Server object
Ans: Session object

24. Which of the following object is used along with application object in order to ensure that only one process accesses a variable at a time?
A. Synchronize
B. Synchronize()
C. ThreadLock
D. Lock()
Ans: Synchronize()

25. Which of the following control is used to validate that two fields are equal?
A. RegularExpressionValidator
B. CompareValidator
C. equals() method
D. RequiredFieldValidator
Ans: CompareValidator

26. Mode of storing ASP.NET session
A. InProc
B. StateServer
C. SQL Server
D. All of the above
Ans: All of the above

27. Which of the following is not the way to maintain state?
A. View state
B. Cookies
C. Hidden fields
D. Request object
Ans: Request object

28. You can have only one Global.asax file per project.
A. Yes
B. No
Ans: Yes

29. ______________ element in the web.config file to run code using the permissions of a specific user
A. < credential> element
B. < authentication> element
C. < authorization> element
D. < identity> element
Ans: < identity> element

30. __________________ is a special subfolder within the windows folder that stores the shared .NET component.
A. /bin
B. GAC
C. Root
Ans: GAC

31. Which of the following is the performance attributes of processModel?
A. requestQueue limit
B. maxWorkerThreads
C. maxIdThreads
D. All
Ans: All

32. Which of the following is faster and consume lesser memory?
A. SQLDataReader
B. Data Set
Ans: SQLDataReader

33. Which of the following is the way to monitor the web application?
A. MMC Event viewers
B. Performance logs
C. Alerts Snap-ins
D. ALL
Ans: ALL

34. The ________________ property affects how the .Net Framework handles dates, currencies, sorting and formatting issues.
A. CurrentUICulture
B. CurrentCulture
Ans: CurrentCulture

35. Where do we include the user lists for windows authentication?
A. < Credential>
B. < authorization>
C. < identity>
D. < authentiation>
Ans: < authorization>

36. Where do we include the user lists for Form authentication?
A. < credential>
B. < authorization>
C. < Identity>
D. < authentication>
Ans: < credential>

37. Which of the following authentication is best suited for a corporate network?
A. Windows
B. Form
C. User
D. All
Ans: Windows

38. What attributes do you use to hide a public .Net class from COM?
A. DLLImport Attributes
B. ComVisible attributes
C. COM Interop
D. All
Ans: ComVisible attributes

39. By default, code written with the Debug class is stripped out of release builds.
A. Yes
B. No
Ans: Yes

40. ___________________ tests make sure that new code does not break existing code.
A. Regression tests
B. Integration tests
C. Unit tests
D. Load test
Ans: Integration tests

41. The .NET Framework provides a runtime environment called….. ?
A. RMT
B. CLR
C. RCT
D. RC
Ans: CLR

42. In ASP.NET in form page the object which contains the user name is ______ ?
A. Page.User.Identity
B. Page.User.IsInRole
C. Page.User.Name
D. None of the Above
Ans: Page.User.Identity

43. Find the term: The .NET framework which provides automatic memory management using a technique called ______________ ?
A. Serialization
B. Garbage Collection
C. Assemblies
D. Overriding
Ans: Garbage Collection

44. Which of the following denote ways to manage state in an ASP.Net Application?
A. Session objects
B. Application objects
C. ViewState
D. All the Above
Ans: All the Above

45. What is the base class from which all Web forms inherit?
A. Master Page
B. Page Class
C. Session Class
D. None of the Above
Ans: Page Class

46. WSDL stands for _________________ ?
A. Web Server Description Language
B. Web Server Descriptor Language
C. Web Services Description Language
D. Web Services Descriptor Language
Ans: Web Services Description Language

47. Which of the following must be done in order to connect data from some data resource to Repeater control?
A. Set the DataSource property
B. Call the DataBind method
C. Both A. and B.
D. None of the Above
Ans: Both A. and B.

48. Which of the following is FALSE?
A. ASP.NET applications run without a Web Server
B. ASP+ and ASP.NET refer to the same thing
C. ASP.NET is a major upgrade over ASP
D. None of the Above
Ans: None of the Above

49. Which of the following transfer execution directly to another page?
A. Server.Transfer
B. Response.Redirect
C. Both A. and B.
D. None of the Above
Ans: Server.Transfer

50. If one has two different web form controls in a application and if one wanted to know whether the values in the above two different web form control match what control must be used?
A. DataList
B. GridView
C. CompareValidator
D. Listview
Ans: CompareValidator

51. Which of the following is used to send email message from my ASP.NET page?
A. System.Web.Mail.MailMessage
B. System.Web.Mail.SmtpMail
C. Both A. and B.
D. None of the Above
Ans: Both A. and B.

52. In my .NET Framework I have threads. Which of the following denote the possible priority level for the threads?
A. Normal
B. AboveNormal
C. Highest
D. All the Above
Ans: All the Above

53. In .NET the operation of reading metadata and using its contents is known as ______?
A. Reflection
B. Enumeration
C. Binding
D. Serialization
Ans: Reflection

54. In ASP.NET the < authorization > section contain which of the following elements?
A. < deny >
B. < allow >
C. Both A. and B.
D. None of the Above
Ans: Both A. and B.

55. The type of code found in Code-Behind class is ________ ?
A. Server-side code
B. Client-side code
C. Both A. and B.
D. None of the above
Ans: Server-side code

56. Common type system is built into which of the following:
A. CLR
B. RCT
C. RCW
D. GAC
Ans: CLR

57. The actual work process of ASP.NET is taken care by _____________?
A. inetinfo.exe
B. aspnet_isapi.dll
C. aspnet_wp.exe
D. None of the Above
Ans: aspnet_wp.exe

58. Which of the following allow writing formatted output?
A. Response.Write()
B. Response.Output.Write()
C. Both A. and B.
D. None of the Above
Ans: Response.Output.Write()

59. Which of the following denote the property in every validation control?
A. ControlToValidate property
B. Text property
C. Both A. and B.
D. None of the Above
Ans: Both A. and B.

60. How many classes can a single .NET DLL contain?
A. One
B. Two
C. None
D. Many
Ans: Many

61. Suppose one wants to modify a SOAP message in a SOAP extension then how this can be achieved. Choose the correct option from below:
A. One must override the method ReceiveMessage
B. One must override the method InitializeMethod
C. Both A. and B.
D. One must override the method ProcessMessage
Ans: One must override the method ReceiveMessage

62. Which of the following can be used to add alternating color scheme in a Repeater control?
A. AlternatingItemTemplate
B. DataSource
C. ColorValidator
D. None of the Above
Ans: AlternatingItemTemplate

63. Suppose a .NET programmer wants to convert an object into a stream of bytes then the process is called ______________ ?
A. Serialization
B. Threading
C. RCW
D. AppDomain
Ans: Serialization

64. The technique that allow code to make function calls to .NET applications on other processes and on other machines is
A. .NET Threading
B. .NET Remoting
C. .NET RMT
D. None of the above
Ans: .NET Threading

65. The namespace within the Microsoft .NET framework which provides the functionality to implement transaction processing is ………………..
A. System.EnterpriseServices
B. System.Security
C. System.Diagnostics
D. System.Data
Ans: A

66. Which of the following method is used to obtain details about information types of assembly?
A. GetTypes
B. GetType
C. Both A. and B.
D. None of the Above
Ans: Both A. and B.

67. Which of the following is TRUE about Windows Authentication in ASP.NET?
A. Automatically determines role membership
B. Role membership determined only by user programming
C. ASP.NET does not support Windows Authentication
D. None of the Above
Ans: Automatically determines role membership

68. What tags one need to add within the asp:datagrid tags to bind columns manually?
A. Set AutoGenerateColumns Property to false on the datagrid tag
B. Set AutoGenerateColumns Property to true on the datagrid tag
C. It is not possible to do the operation
D. Set AutomaunalColumns Property to true on the datagrid tag
Ans: Set AutoGenerateColumns Property to false on the datagrid tag

69. Which method do you invoke on the DataAdapter control to load your generated dataset with data?
A. Load ( )
B. Fill( )
C. DataList
D. DataBind
Ans: Fill( )

70. In ASP.NET the sessions can be dumped by using
A. Session.Dump
B. Session.Abandon
C. Session.Exit
D. None of the Above
Ans: Session.Abandon

71. Which of the following languages can be used to write server side scripting in ASP.NET?
A. C-sharp
B. VB
C. C++
D. A and B
Ans: D

72. When an .aspx page is requested from the web server, the out put will be rendered to browser in following format.
A. HTML
B. XML
C. WML
D. JSP
Ans: A

73. The Asp.net server control, which provides an alternative way of displaying text on web page, is
A. < asp:label >
B. < asp:listitem >
C. < asp:button >
Ans: A

74. The first event to be triggered in an aspx page is.
A. Page_Load()
B. Page_Init()
C. Page_click()
Ans: B

75. Postback occurs in which of the following forms.
A. Winforms
B. HTMLForms
C. Webforms
Ans: C

76. What namespace does the Web page belong in the .NET Framework class hierarchy?
A. System.web.UI.Page
B. System.Windows.Page
C. System.Web.page
Ans: A

77. Which method do you invoke on the Data Adapter control to load your generated dataset?
A. Fill( )
B. ExecuteQuery( )
C. Read( )
Ans: A

78. How do you register a user control?
A. Add Tag prefix, Tag name
B. Add Source, Tag prefix
C. Add Src, Tagprefix, Tagname
Ans: C

79. Which of the following is true?
A. User controls are displayed correctly in the Visual Studio .NET Designer
B. Custom controls are displayed correctly in VS.Net Designer
C. User and Custom controls are displayed correctly in the Visual Studio .NET Designer.
Ans: C

80. To add a custom control to a Web form we have to register with.
A. TagPrefix
B. Name space of the dll that is referenced
C. Assemblyname
D. All of the above
Ans: B

81. Custom Controls are derived from which of the classes
A. System.Web.UI.Webcontrol
B. System.Web.UI.Customcontrol
C. System.Web.UI.Customcontrols.Webcontrol
Ans: D

82. How ASP.Net Different from classic ASP?
A. Scripting is separated from the HTML, Code is interpreted seperately
B. Scripting is separated from the HTML, Code is compiled as a DLL, the DLLs can be executed on server
C. Code is separated from the HTML and interpreted Code is interpreted separately
Ans: C

83. What’s the difference between Response.Write() andResponse.Output.Write()?
A. Response.Output.Write() allows you to flush output
B. Response.Output.Write() allows you to buffer output
C. Response.Output.Write() allows you to write formatted output
D. Response.Output.Write() allows you to stream output
Ans: B

84. Why is Global.asax is used?
A. Implement application and session level events
B. Declare Global variables
C. No use
Ans: C

85. There can be more than 1 machine.config file in a system
A. True
B. False
Ans: A

86. What is the extension of a web user control file?
A. .Asmx
B. .Ascx
C. .Aspx
Ans: A

87. Which of the following is true?
A. IsPostBack is a method of System.UI.Web.Page class
B. IsPostBack is a method of System.Web.UI.Page class
C. IsPostBack is a readonly property of System.Web.UI.Page class
Ans: B

88. The number of forms that can be added to a aspx page is.
A. 1
B. 2
C. 3
D. More than 3
Ans: C

89. How do you manage states in asp.net application
A. Session Objects
B. Application Objects
C. Viewstate
D. All of the above
Ans: A

90. Which property of the session object is used to set the local identifier?
A. SessionId
B. LCID
C. Item
D. Key
Ans: D

91. Select the caching type supported by ASP.Net
A. Output Caching
B. DataCaching
C. a and b
D. none of the above
Ans: B

92. Where is the default Session data is stored in ASP.Net?
A. InProcess
B. StateServer
C. Session Object
D. al of the above
Ans: C

93. Select the type Processing model that asp.net simulate
A. Event-driven
B. Static
C. Linear
D. Topdown
Ans: A

94. Does the EnableViewState allows the page to save the users input on a form?
A. Yes
B. No
Ans: A

95. Which DLL translate XML to SQL in IIS?
A. SQLISAPI.dll
B. SQLXML.dll
C. LISXML.dll
D. SQLIIS.dll
Ans: A

96. What is the maximum number of cookies that can be allowed to a web site?
A. 1
B. 10
C. 20
D. More than 30
Ans: A

97. Select the control which does not have any visible interface.
A. Datalist
B. DropdownList
C. Repeater
D. Datagrid
Ans: C

98. How do you explicitly kill a user session?
A. Session.Close( )
B. Session.Discard( )
C. Session.Abandon
D. Session.End
E. Session.Exit
Ans: C

99. Which of the following is not a member of ADODBCommand object?
A. ExecuteReader
B. ExecuteScalar
C. ExecuteStream
D. Open
E. CommandText
Ans: C

100. Which one of the following namespaces contains the definition for IdbConnection?
A. System.Data.Interfaces
B. System.Data.Common
C. System.Data
D. System.Data.Connection
Ans: D

2 thoughts on “100 TOP Real Time asp dotnet(ASP.Net) Multiple choice Questions pdf

  1. Wow, that’s what I was seeking for, what a data!
    existing here at this webpage, thanks admin of this web site.

  2. Excellent post. I was checking continuously this blog and I’m impressed!
    Extremely helpful info particularly the last part :
    ) I care ffor such information a lot. I was looking for this pareticular information for a long time.
    Thank you and best of luck.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *