20 TOP Private Security Industries Multiple choice Questions and Answers pdf

List of top 20 most frequently asked Private Security Industries Objective type questions and answers pdf download free

Private Security Industries Multiple choice Questions List

1. One of the main purposes of the private security industry is the protection of
A. Privacy
B. Boundaries
C. Life
D. Possessions
Ans: C

2. Criminal law can be defined as law that
A. Governs everyday life
B. Relates to less serious offences
C. Protects the community as a whole
D. Deals with the rights and duties of one individual to another
Ans: C

3. How might a security operative breach a person’s right to liberty under the Human Rights Act 1998
A. By arresting them without due cause
B. By refusing entry for a valid reason
C. By asking them to leave if they are trespassing
D. By obtaining permission to search the person
Ans: A

4. Which of these is a principle under the Data Protection Act 1998
A. Personal data shall be used for marketing purposes
B. Personal data shall be freely transferred abroad
C. Personal data shall be subject to unlimited processing
D. Personal date shall not be kept for longer than is necessary
Ans: D

5. The Health and Safety at Work Act 1974 states that all premises should be
A. Clean and safe
B. Secure and protected
C. Inspected for damp every 3 months
D. Checked for noise pollution every 6 months
Ans: A

6. Under health and safety legislation all employees have a duty to
A. Undergo an annual health screen with a doctor to ensure that they are fit to work
B. Undertake a detailed risk assessment of their working environment at the beginning of every shift
C. Follow processes and procedures that have been put in place to protect their safety and that of others
D. Provide weekly reports to their employer to prove that they are complying with the company health and safely policy
Ans: C

7. A sign comprised of a red outline circle with a red cross bar means
A. Go
B. Obey
C. Danger
D. Stop
Ans: D

8. If an employee is taken to hospital as a result of an injury sustained at work, their employer has a duty under RIDDOR to
A. Pay the employee unlimited damages and costs
B. Report the incident to the Health and Safety Executive
C. Enter the incident in the accident book once the employee returns to work
D. Obtain detailed witness statement from a minimum of three people who saw the Incident
Ans: B

9. Which of these is a way of helping to prevent fire
A. Keeping fire doors propped open
B. Allowing litter to build up around fire escapes
C. Leaving combustible materials close to heat sources
D. Undertaking regular PAT testing on all electrical equipment
Ans: D

10. Oxygen is one component of the ‘triangle of fire’ and the other two are
A. Light and smoke
B. Gas and air
C. Flames and nitrogen
D. Heat and fuel
Ans: D

11. On discovering a fire, what is the first thing that a security operative should do
A. Open all doors and windows close to the fire
B. Raise the alarm
C. Tackle the fire with the appropriate extinguisher
D. Call the emergency services
Ans: B

12. Why must security operatives have a clear understanding of fire evacuation procedures
A. So that they can provide effective assistance in the event of an emergency
B. To enable them to re-enter the premises to search for anyone who is missing
C. To allow them to be the first to reach the assembly point and take a roll call
D. To help them to judge whether the evacuation is a drill and advise people accordingly
Ans: A

13. What is the first step in the communication process
A. The sender checks the receiver’s understanding
B. The receiver decodes a message
C. The receiver feeds back to the sender
D. The sender encodes an idea
Ans: D

14. Which of these is a physical block to communication
A. Fear
B. A noisy room
C. A person’s appearance
D. Embarrassment
Ans:B

15. Which of these is key to delivering a high standard of customer service
A. Using jokes and humour to lighten the atmosphere
B. Always being tactful, straightforward and speaking clearly
C. Paying more attention to some customers than to others in the same group
D. Coming to a conclusion about a situation before a customer has finished speaking
Ans: B

16. Anyone working within the private security industry should
A. Be able to be tough and aggressive
B. Be trained in advanced martial arts
C. Hold a valid first aid certificate
D. Have good customer service skills
Ans: D

17. Advertising a position as being only suitable for a man between the age of 30 and 35 is an example of
A. Indirect discrimination
B. Harassment
C. Victimisation
D. Direct discrimination
Ans: D

18. One of the main aims of the Private Security Industry Act 2001 is to
A. Approve security companies to contract staff
B. Allow security companies to tender for public contracts
C. Reduce the amount of police involvement in security incidents
D. Provide detailed information on staff pay and condition
Ans: A

19. Which of these is not a recommended way for security operatives to minimise the risk to their personal safety
A. Using any personal protective equipment provided by their employer
B. Following guidelines on manual handling when lifting heavy loads
C. Observe all the company’s health and safety procedures
D. Carry an object that could be used as a weapon if necessary
Ans: D

20. Which of these is a common workplace hazard
A. Tidy cabling
B. Adequate lighting
C. Wet floors
D. Well maintained machinery
Ans: C

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *