30 TOP Real Time Photoshop Interview Questions and Answers pdf download

Read the most frequently asked 30 top Photoshop interview questions and answers for freshers and experienced job interview questions pdf

Photoshop Interview Questions and Answers List


1. What is Adobe Photoshop?
Ans. Adobe Photoshop is a professional image editing software package that can be used by experts and novices alike. While this handout offers some very basic tips on using the tools available in Photoshop, more comprehensive guidance can be accessed on the web or in the help menu of your version of Photoshop. The version used for this tutorial is Adobe Photoshop CS.

2. Explain about the Photoshop Work Area?
Ans. The work area can be intimidating to work with because of all the complex functionality but with a quick breakdown of the available features and their uses, you will be ready to comfortably navigate the work area with ease.

The work area in Photoshop has the following basic functionality and features:
1. Menu Bar : This is where you can access most of the commands and features in Photoshop
2. Drawing Palette : Where the image being worked on will appear
3. Options bar : Content sensitive display of tool options changes as different tools are selected display using Window > Options or Click a tool in the toolbox.
4. Tool box : for creating an editing images (display or hide using Windows > Tools
5. Palettes – to monitor and modify images (there are 5 palettes by default)
6. Palette Well – to organize palettes in work area Drag a palettes tab into the palette well to store it in the palette well. Once in the palette well click on the palette tab to use it

3. What is Resizing Images and Size Guide in Adobe Photoshop?
Ans. When working with images for a website, you will need to resize your images to suit your particular purpose. Here is a basic guide that can help you decide on what is suitable. (The units used here are pixels, which are standard units across all computer platforms. The conversion between pixels and inches is roughly 1inch = 72 pixels or 1cm = 28 pixels) To use this particular unit of measure you will need to adjust you preference settings by selecting Edit > Preferences > Units and Rulers and changing the units and rulers to measure in pixels.

1. Type of picture : Size in Pixels
2. Background : 1024 x 768
To resize a picture look on the menu bar and select Image > image size

4. What is a Gradient in Adobe Photoshop?
Ans. Gradients are a great way to introduce eye-catching and flashy graphics in your pages.

5. What are the Photoshop’s work areas?
Ans. The Photoshop’s work area includes Application Bar, Option Bar, Panel Dock and Tools panel.

6. How do we crop an image in Photoshop?
Ans. Cropping an image allows you to cut out any portion of the image you don’t like and/or make an image smaller. This document contains the steps performed to crop an image in each of the major image editors. To the right is a visual example of a large image, such as a image scanned into the computer being cropped to a smaller image.

7. How do we print the grid in Adobe Photoshop?
Ans. Put the non printing grid on how you want it, then take a screen capture (alt + PrintScreen on PC) Open a new file, the size should be set as the size of the grab, and paste. Crop away everything (the background of the photoshop window, etc.)except for the image with grid on it…and print.

8. Can you organize layers as in photoshop?
Ans. Yes we can organize layers.

For example, you create a Ball in 1st layer and then in second layer you create the background. But you should lock all the layers and unlock the layer which you are working, because unlocked layers will be active always(active means, if you want to drag the ball, background layers also will be affected)

9. For photoshop is cs3 really that much better than cs2 on an Intel Mac?
Ans. On both the Photoshop CS works fine. But on Mac it seems to speed up faster. The start-up is much faster than on windows but relative to the velocity of the CS2, it indeed is faster. So yes, photoshop cs3 is better at functioning on an intel mac rather than cs2, due to the faster start-up.

10. What is a Smart Object in Adobe Photoshop?
Ans. Photoshop CS2 introduces a new type of layer called a Smart Object layer. Smart Objects are a little like symbols in Illustrator. Smart objects can consist of pixel-based content or vector-based content, like an Illustrator drawing placed in a Photoshop document. With smart objects, you can make multiple copies of a single object and all copies will be updated when one of the copies is edited ? but you can still apply layer styles and adjustment layers to the individual smart objects without affecting all copies, which provides for a lot of flexibility. Pixel-based smart objects also remember their original size and can be transformed multiple times without loss.

11. How do I slice up an image in Adobe Photoshop CS4 Extended?
Ans. Well, I just got Adobe Photoshop CS4 Extended and I saw that there is no slice tool. I found that kind of strange. I mean, that is a HUGE tool. All master web designers use the slice tool to make their websites which is what I need it for. So could someone please tell me how I slice an image in Adobe Photoshop CS4 Extended? Thanks!

12. Explain about stress analysis in Adobe Photoshop?
Ans. People working on these areas as a aerospace engineers should have familiarity and exposure to NASTRAN and MATLAB with knowledge on space environment and modeling of flexible dynamics. These aerospace engineers will be responsible to conduct stress analysis on metallic and composite structures. NASTRAN, IDEAD, Oracle and PATRAN proficiency level is required. Their duties also include on aircraft which are metallic and composite structures. This includes and understanding of control surface stiffness and loop calculations, finite element modeling (FEM), fatigue testing requirement and analysis.

13. How you fix the blurry images in Photoshop?
Ans. To fix the blurry images in Photoshop you can use sharpening tools. Sharpening the image will lose the pixels, make sure you are finished with everything else and saved the changes before you start sharpening the image.

14. What tool you can use to combine images?
Ans. You can use Auto-blend layers command to combine images. Auto-blend layers uses layer masks as needed to mask-out over underexposed areas.

15. What is a Bezier curve?
Ans. It is a mathematically defined curve used in two-dimensional graphic applications. It is defined by four points, the initial position, two middle point positions and a terminating position.

16. How does Red Eye tool works?
Ans. Red eye tool is a type of a repairing tool. When you circle any problematic area with red eye tool, the Photoshop will automatically identity that area and will replace it by dark-gray pixels.

17. In Photoshop, what is a smart object?
Ans. In Photoshop CS2 and above, it has a special layer known as Smart Object Layer. Smart objects give freedom to work with multiple copies of a single object. All the multiple copies will be updated simultaneously when single object is updated. Also, changes in the adjustment of layers and layer styles of a single object can be done without affecting the multiple copies. Without any loss in pixel, pixel based objects can be changed several times.

18. How do you organize layers in Photoshop?
Ans. A layers shows a picture or image. To organize layers in Photoshop, place various images in separate layers. Lock the unused layers and unlock the layers which are in use. When two or more layers need to be changed, unlock the layers.

19. How you can unlock the background in Photoshop?
Ans. To unlock the background image, first click on the picture or image and then select MODE option. After that, select the option GRAY SCALE and revert to LAYER. When you double click on the surface, the surface will be unlocked.

20. How do you select an exact color to match?
Ans. To sample the color as foreground color, we use the eye-dropper tool. Select the foreground color square, use the paint bucket tool or brush tool for covering the area. You can also use Clone Stamp Tool. Now use the key Alt+ and click where you want the color from and hold down the mouse button to cover up the area.

21. What is the difference between PSB (Photoshop Big) and PSD (Photoshop Document)?
Ans. They both are file formats to store digital images. There is very less difference between PSB and PSD, what they differ is how they are stored and used. PSD is a default extension for Photoshop files and it can support the file size of 30,000 by 30,000 pixels. While for creating big documents or large image .psb file format is used, and it can save an image size upto 300,000 by 300,000 pixels.

22. What is healing tool?
Ans. Healing tool is used in Photoshop to hide the unwanted spots or pictures that appeared in your original picture and makes picture look like real without any changes. The tool use complicated algorithm to calculate what would be the area of your picture based on the surrounding pixels.

23. Can you use bamboo tablet in Photoshop?
Ans. Yes, you can use bamboo tablet in Photoshop. After installing the bamboo tablet software, open the software. Once done, the next step is to configure the four hotkeys of Bamboo tablet with the help of the software available in tablet. Create a new document and open the Photoshop, you can now have Photoshop with a bamboo tablet.

24. How can you reduce noise in an image?
Ans. Reduce noise option is helpful to reduce the color and luminance effect in the image. To reduce the noise in an image, you have to go in a menu bar, select a filter menu, and in that you will see an option for NOISE. Again, clicking on it, it will show other option including reducing noise.

25. How to create an artistic border?
Ans. To create an artistic border, you must select an image. After that, add a layer mask in a layer pallet then select filter-> brush strokes-> sprayed strokes.

26. What is a Gaussian blur?
Ans. Gaussian blur is a tool that blurs the edges of the image to make it more real and adaptive to the surrounding. Often it is believed that Gaussian blur can only blurs the image, but if it is used cleverly it will not blurs the image but enhance the appearance.

27. What are swatches palettes?
Ans. Photoshop provides two palettes for selecting color, a) Swatch Palettes b) Color Palettes. Some specific colors can be used without remembering the numeric color values. Also, colors can be extracted from an available image. Default swatches and custom swatches are also an additional option for the users.

28. What are Lasso tools and name them?
Ans. With lasso tools precise area of an image can be selected, just by tracing the selection outlines the areas are selected.
– Simple Lasso Tool
– Polygonal Lasso Tool
– Magnetic Lasso Tool

29. With the help of spin software how you can make 3D sphere?
Ans. To make 3D sphere, select blur from filter menu and click on radial blur. Select spin option in the blur method section, you can increase or decrease the amount of spin by dragging the slider.

30. How to create a transparent background in Photoshop?
Ans. To create a transparent image you need to follows three steps:
First go to ‘Select’ option and select the background, and then click on ‘Inverse’. This will select your main picture.
Open a new file, select option ‘Transparent’ under content, and you will have a file with transparent background.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *