TOP 30 Cobol Multiple Choice Questions and Answers pdf download

Read the most frequently asked 30 top Cobol multiple choice questions and answers PDF for freshers and experienced

Cobol Multiple Choice Questions and Answers List

1. Event-driven languages are:
(a) FORTRAN based
(b) Are used to write procedural languages
(c) OOP
(d) Designed to make programming GUI easier
Answer: D

2. IDE is:
(a) Independent Development Enterprise
(b) A development environment for machine language
(c) A software project management tool
(d) An Integrated Development Environment for Visual Basic
Answer: D

3. Which of the following is not part of the IDE:
(a) Code editor window
(b) Properties window
(c) Form layout window
(d) General window
Answer: D

4. The application name always appears in the:
(a) Properties window
(b) Intermediate window
(c) Code window
(d) Title bar
Answer: D

5. The color of a button is:
(a) One of its properties
(b) Not updateable
(c) Defined in the project
(d) Defined in the Intermediate window
Answer: A

6. Code is:
(a) Updateable in the form editor
(b) Instructions
(c) Seldom used
(d) An object
Answer: B

7. Controls are:
(a) Code
(b) Part of the menus
(c) Rules
(d) Objects
Answer: D

8. In the IDE, which of following is used to design the layout of an application?
(a) Form Designer window
(b) Project Explorer window
(c) Context Menu
(d) Form Layout window
Answer: A

9. The location of the form on the desktop during execution is determined by the:
(a) Form Designer window
(b) Project Explorer window
(c) Context Menu
(d) Form Layout window
Answer: D

10. The Object Browser:
(a) Displays the command buttons and textboxes, etc.
(b) Shows frequently used shortcuts as objects
(c) Is a Context Menu
(d) Displays the object libraries and their combinations of data and code
Answer: D

11. The location of the form on the desktop during execution is determined by the:
(a) Form Designer window
(b) Project Explorer window
(c) Context Menu
(d) Form Layout window
Answer: D

12. The first procedure-oriented language was:
(a) FORTRAN
(b) BASIC
(c) COBOL
(d) ADA
Answer: A

13. C is:
(a) A language widely used in UNIX
(b) A language based on BASIC
(c) Used primarily for business applications
(d) A GUI
Answer: A

14. COBOL is:
(a) One of the oldest programming languages
(b) Still widely used
(c) Not suitable for business applications
(d) None of the above
Answer: D

15. Object Oriented languages:
(a) Are procedural languages
(b) Are task oriented
(c) Are based on actions happening to objects
(d) Are natural language techniques
Answer: C

16. Visual Basic projects are identified by a:
(a) “.vbp” suffix
(b) “.mak” suffix
(c) “.vbg” suffix
(d) All the above
Answer: D

17. Visual Basic forms are identified by a:
(a) “.frm” suffix
(b) “.mak” suffix
(c) “.for” suffix
(d) A special icon
Answer: A

18. To run an application in Visual Basic:
(a) Click on the start button (blue arrow)
(b) Use the File Menu
(c) Use the Project Menu to select Run
(d) None of the above
Answer: A

19. To exit Visual Basic:
(a) Click Alt-Q
(b) Use the File Menu to select Quit
(c) Use the Window Menu to select Exit
(d) Click on the diskette icon
Answer: A

20. The reference library of Visual Basic books is called:
(a) MSDN Library
(b) Help Library
(c) Contents
(d) Topic pane
Answer: A

21) Name the divisions which is not in COBOL program.
A. IDENTIFICATION
B. ENVIRONMENT
C. FILE
D. DATA
E. WORKING
Answer: E

22) What level is used for RENAMES clause?
A. 66
B. 77
C. 88
D. 90
E. 01
Answer: B

23) How do you define a table/array in COBOL using INDEX?
A. 01 ARRAYS.
05 ARRAY2 PIC X(6) OCCURS 20 TIMES INDEXED BY WS-INDEX

B. 01 ARRAY2 PIC X(6) OCCURS 20 TIMES INDEXED BY WS-INDEX
C. 01 ARRAYS.
05 ARRAY1 PIC X(9) OCCURS INDEX BY 10 TIMES
D. 01 ARRAYS.
88 ARRAY2 PIC X(6) OCCURS 20 TIMES INDEXED BY WS-INDEX
E. None of the Above
Answer: B

24) Which mode of opening is required when REWRITE is used?
A. UPDATE
B. OPEN
C. I-O
D. INPUT
E. REWRITE
Answer: C

25) Which clause can be used instead of checking for FILE STATUS = 10?
A. RECORD NOT FOUND
B. AT END
C. DUPLICATE RECORD
D. END OF FILE
E. AT SPACES
Answer: B

26) What are the access mode requirements of START statement?
A. SEQUENTIAL
B. DYNAMIC
C. RELATIVE
D. INDEX
E. ALL OF THE ABOVE
Answer: B

27) What is comp-3 usage ?
A. packed decimal
B. binary usage
C. Hex
D. Single precision floating point
E. None
Answer: A

28) In which section do sort description is given?
A. WORKING-STORAGE
B. FILE SECTION
C. CONTROL SECTION
D. LINKAGE SECTION
E. NONE
Answer: B

29) Which level is used for condition clause?
A. 77
B. 01
C. 05
D. 88
E. Any level can be used
Answer: D

30) Which statement is used to end the COBOL program?
A. STOP
B. END
C. STOP RUN
D. END RUN
E. None of the Above
Answer: C

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *